Een marathon lopen met als langste trainingsafstand 14 kilometer

Tijdens mijn werk kom ik veel in aanraking met hardlopers, sporters, chronisch vermoeide mensen en mensen met burn-out klachten. Deze mensen hebben allemaal hetzelfde doel: het verbeteren van de lichamelijke conditie, zodat ze zich fitter en energieker voelen. De één om een betere sportprestatie te kunnen leveren en de ander om de kwaliteit van leven te verbeteren. Ik begeleid deze mensen met de Energy Control methode en de resultaten zijn zeer goed. Eind 2015 ben ik gestart met iMove. In combinatie met mijn huidige werk maakte ik zeer veel uren. Ik nam weinig tijd om fatsoenlijk te eten en mijn lichaamsbeweging liet ook te wensen over. Ik voelde mezelf vermoeid en ik merkte dat mijn conditie minder werd. Daarnaast had ik een nieuw (sport)doel nodig wat mij meer structuur ging geven. Ik besloot mezelf als proefpersoon te gebruiken en schreef mij in voor de marathon van Rotterdam (10 april 2016). Omdat ik veel gebruik maak van de Energy Control Methode (met zeer goede resultaten) en ik veel geloof heb in de achterliggende theorie van Stans van der Poel, besloot ik om mezelf voor te bereiden middels het schema waarmee je maximaal 14 kilometer loopt als langste trainingsafstand!

Toen ik mijn nieuwe doel vertelde aan mijn vrienden, familie, kennissen en collega’s kreeg ik steevast dezelfde vragen en opmerkingen: 14 kilometer kan dat wel? Je weet wel dat een marathon 42 kilometer is? Dat ga je nooit halen! Je moet toch een keer 32 kilometer gelopen hebben? Enzovoort.

Het 14 kilometer schema!
Waar de traditionele marathonschema’s veelal voor kiezen is een lange duurloop op een lagere hartslag lopen en een korte training op een hogere hartslag lopen, dan de hartslag waarop je de marathon loopt. Dit 14 kilometer schema is gebaseerd op veel trainen op je marathon hartslag. Klinkt logisch toch? Dat wat je vaak doet, word je beter in. Als je beter wilt worden in het hooghouden van een bal, dan moet je gaan hooghouden met een bal..

Door mijn werk en opleidingen weet ik dat rust net zo belangrijk is als de trainingen zelf. Als ik niet herstel van mijn training, dan word ik niet beter en er is zelfs een mogelijkheid dat ik juist slechter word. De welbekende supercompensatiecurve. Als ik minder lang train, dan kan ik meer rust nemen en ben ik eerder hersteld (fitter) voor een volgende training. Maar waarom lopen de professionele marathonlopers dan wel van die lange afstanden? Omdat zij een hoger marathontempo hebben dan ik en dus meer kilometers kunnen afleggen in dezelfde tijd. Daarnaast hoeven de professionals niet fulltime te werken en zal hun herstel veel sneller verlopen. 
Het werkt als volgt:
Ik loop gemiddeld 5 minuten per kilometer op mijn marathonhartslag. Dat zal betekenen dat ik over 14 kilometer 70 minuten onderweg ben. Als ik voor een traditioneel schema had gekozen, dan had ik bijvoorbeeld 28 kilometer gelopen en was ik 2.20 uur onderweg geweest. Dat is twee keer zolang en daarbij is dan ook een even zoveel langere hersteltijd nodig voordat ik een nieuwe trainingsprikkel kan geven aan mijn lichaam. De professionele marathonloper loopt gemiddeld 3 minuten per kilometer en zal met een schema van 28 kilometer 84 minuten onderweg zijn. Vervolgens kan de professionele marathonloper door zijn fysiotherapeut gemasseerd worden en op zijn bed gaan liggen. Ik moet gewoon werken en het liefst zo fris en energiek mogelijk (dat was ook een doel voor mij). En dat werkt! Ik voelde mezelf weer fit worden. Daarnaast heb ik geen enkele last gehad van blessures.

Zondag 10 april 2016, de dag van de marathon. Om 7.00 uur ’s ochtends zittend aan mijn warme quinoa ontbijt bouwt de spanning zich op. Op mijn telefoon nog een aantal succeswensen beantwoorden en het laatste nieuws op nu.nl doornemen
En dan de marathon zelf, wat een spanning, wat een gave ervaring! Hier heb je dan al die maanden naar toegeleefd bedacht ik mezelf vlak voor de start en nu mag je het gaan laten zien, jongen. Ik had er ongelofelijk veel zin in! De eerste 5 kilometer waren voorbij voordat ik er erg in had. Je wordt meegezogen door de mensenmassa en ja, ik maakte een echte beginnersfout, waar ik zo voor gewaarschuwd was door velen. “Doe rustig aan in het begin!” Ik keek op mijn klokje en zag dat ik twee keer een kilometer had afgelegd in 4 minuten. De adrenaline en mijn drive waren mij de baas geweest. Ik moest rustiger aan gaan doen en dat deed ik. Tot de 30 kilometer liep ik heerlijk en op een mooi schema. Vanaf 34 kilometer moest ik mijn snelle start bekopen en kwamen de krampen in beide hamstrings en kuiten regelmatig opspelen. Mijn tempo ging flink omlaag en daar ging ook mijn goede tijd. De laatste 2 kilometers waren onbeschrijfelijk mooi. Zoveel mensen, zoveel sfeer en zo weinig pijn dat je op het moment voelt, kippenvel!! Ik eindigde in de mooie tijd van 3:34:06 uur en daar ben ik best wel een beetje trots op!

Voor wie is dit schema bedoeld?

Voor iedereen die van zijn trainingen fitter en energieker wil worden in het dagelijks leven. Iedereen die ooit een keer de marathon wil lopen en geen toptijd onder de 3 uur in zijn hoofd heeft. Als je geen zin hebt in blessures. Iedereen die 10 kilometer kan hardlopen binnen het uur en als je geen overgewicht hebt.

Geïnteresseerd geraakt of wilt u gewoon meer informatie. Neem gerust contact op met 2.0 Vitaal en/of laat een berichtje achter. 2.0 Vitaal kan u helpen met het bepalen van uw marathonhartslag middels de EnergyControl Methode. Of wilt u meer begeleiding tijdens uw voorbereiding, dan biedt 2.0 Vitaal de BioCheck-app en worden alle trainingen en rustmetingen voorzien van feedback en online begeleiding.