De roep van de Kilimanjaro.

Casus

@renate, 33 jaar, net moeder, gemetastaseerd coloncarcinoom (darmkanker met uitzaaiingen naar de lever, longen en buikvlies). Diverse behandelingen hebben de kanker niet doen verminderen. De status is stabiel, er wordt gekozen voor kwaliteit van leven. Op 30 juli 2019 is besloten de behandelingen op pauze te zetten. Bij groei van de kanker wordt de behandeling hervat. Op woensdag 9 oktober kregen wij via een fysiotherapeut uit het ziekenhuis de vraag om Renate te begeleiden naar de top van de Kilimanjaro op 3 dec a.s. Ze heeft hier het volgende goede doel aan gekoppeld: het “Activiteitenfonds” van de Prinses Máxima Foundation. Doneren kan zeker nog via deze link

Na een eerste informatie over de wens vanuit de oncologieverpleegkundige, realiseerde ik mij dat dit in 7 weken trainen moet gebeuren. Dan moet er eerst getest worden om te zien of die wens überhaupt mogelijk is en wel snel ook. De tijd dringt. Op vrijdag 12 oktober zit Renate tegenover mij en is klaar om getest te worden. Na een uitgebreide test: rustmeting, inspanningstest en herstel na inspanning, had ik alle gegevens om te beoordelen of dit fysiek gezien een haalbaar doel is. En dat is het. Ondanks de ziekte zijn de waarden voldoende om te zeggen dat het lichaam voldoende vermogen heeft om het doel te behalen. Met dit goede nieuws sprak ik die avond Renate; haar reactie was blij maar kalm. Wat ik ook had gezegd, ze zou dit avontuur toch zijn aangegaan. Ik bedacht mij dat dit genoeg zei over haar drive.

Trainingstraject

Veel trainingsuren en een volledig commitment werden gevraagd. 4x in de week sporten op hartslagen. 2x wandelen op hartslagen die ze ook tijdens de klim zal tegenkomen en 2 x fietsen in D2 met extra zuurstof om haar (verzuurde)lichaam met verlaagde PH-waarde optimaal te kunnen trainen. Ook dagelijks 3x per dag en na de training het uitvoeren van een ademoefening. Die is gericht op een verbeterd herstel, maar ook op een efficiënte manier van ademhalen om in de bergen geen last te krijgen van hoogteziekte.

Met een goede discipline en wat tegenslagen in de laatste 2 weken werkte Renate zich naar de vertrekdatum toe. Ze kreeg last van haar keel en was voornamelijk ‘s nachts veel aan het hoesten waardoor de slaapkwaliteit ronduit slecht was. We hebben daarom de laatste week de trainingen ingekort. Uitgerust aan de klim beginnen heeft meer prioriteit dan de laatste week proberen nog wat conditionele winst te boeken. Met hulp tijdens het wandelen van haar reisgenoot (haar vader, die overigens ook is geweest voor een test en een schema) is ze vandaag meer dan klaar voor haar klim.

Wij wensen Renate heel veel geluk, kracht, plezier en prachtige momenten toe!

P.s. Renate en haar behandelend arts @pietervandenberg van #tergooi ziekenhuizen maakte afgelopen week een prachtige podcast over haar verhaal. De podcats is hier te luisteren: https://www.tergooi.nl/podcast-pieter-van-den-berg/