Chronische hyperventilatie

Er is sprake van hyperventilatie wanneer er sneller wordt ademgehaald dan nodig is voor het lichaam. De verhouding tussen inspanning en ademhaling is dan verstoord en dit kan zorgen voor vervelende klachten.

Veel mensen hebben zonder dat ze het door hebben last van chronische hyperventilatie, maar zolang er geen klachten bij komen kijken is dat niet zo erg. Wanneer u wel klachten ervaart, is het altijd goed aan de bel te trekken.

Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Lichamelijke klachten kunnen zich voordoen in kortademigheid en vermoeidheid. Ook het hebben van hartkloppingen of meer zweten dan u normaal doet kan een symptoom zijn.

Daarnaast kunt u tintelingen ervaren in uw vingers of benauwd raken. Al deze klachten zorgen op hun beurt weer voor psychische klachten zoals stress en angst, wat dan weer kan leiden tot depressies of burn-out klachten.

Gerust ademhalen door het overwinnen van chronische hyperventilatie

De intake

Om u goed en op maat te kunnen helpen, wordt er eerst een uitgebreide intake gedaan. Hierbij wordt een anamnese afgenomen. De fysiotherapeut stelt vragen om te kijken naar uw voorgeschiedenis van de klachten en uw overige medische gegevens om zo een gepaste behandeling op te stellen.

Daarnaast bestaat de intake ook uit een rustmeting en een stresstest. De rustmeting meet onder andere uw bloeddruk en ademhaling in rust, waar de stresstest dit juist meet wanneer u zich inspant op een fiets of loopband. Na de stresstest is er nog een cooling-down waarbij wordt gekeken hoe snel het lichaam zich herstelt van de geleverde inspanning.

De Energy Control methode

De Energy Control methode

Wij werken aan de hand van de Energy Control methode, er is namelijk een balans tussen ontspannen en inspannen. Wanneer het leven te druk of stressvol is, raakt deze balans zoek en dat merk je dan vaak al snel aan de ademhaling.

De ademhaling is dan te hoog en past niet bij de inspanning die het lichaam moet leveren, hyperventilatie dus. Daarnaast is ontspanning niet per definitie “niks doen”, sterker nog, ook niks doen kan weer stress opleveren.

Rust kan vaak juist gevonden worden door een bepaalde inspanning te leveren die het lichaam aankan. Bijvoorbeeld sporten, maar ook bezig gaan met de hersenen kan een fijne manier van inspannende ontspanning zijn.

Uw persoonlijke aanpak

De programma’s bestaan uit sporten en ademhalen, waarbij u een hartslagband krijgt die in contact staat met de BioCheck-app om al uw voortgang vast te leggen.

We monitoren dagelijks uw inspanning, ontspanning en ademhaling, daarom staat u er nooit alleen voor. U sport drie keer per week met een persoonlijk sportschema, en daarbij krijgt u iedere zes weken een nieuw schema.

Uw persoonlijke coach houdt u en uw voortgang goed in de gaten via de app en u krijgt hierbij feedback over het sporten en de ademhalingsoefeningen. Op deze manier kunt u sporten waar u wilt met de begeleiding die bij u past.

Daarnaast krijgt u ook twee keer per week een cursus over voeding, mindset, sport en ontspanning toegestuurd. Hierin staan duidelijke opdrachten die u beter laten begrijpen wat u doet en waarom u zich voelt zoals u zich voelt.

Het doel van 2.0 Vitaal

Het doel is natuurlijk weer rustig adem te halen en de chronische hyperventilatie in het verleden te laten. Dit bereiken we omdat u aan de hand van het programma weer grip krijgt op de balans tussen lichaam en geest, en de balans tussen inspanning en ontspanning.

Met alle oefeningen die u heeft gedaan onder begeleiding van uw coach en de cursussen die u heeft gehad, kunt u nu zelf aan de slag met het behouden van deze balans tussen lichaam en geest en zo uw leven weer rijker en energieker leven.

Heeft u last van chronische hyperventilatie en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op om aan uw herstel te werken en weer helemaal vitaal te worden!

Ja, ik wil chronische hyperventilatie overwinnen