(Geen) Klachten tijdens de overgang

Opvliegers, gewichtstoename, gewrichtsklachten en zelfs hartproblemen. Maar liefst 4 op de 5 vrouwen, krijgt te maken met dit soort overgangsklachten en er zijn helaas nog vele kwalen toe te voegen aan dit rijtje.

De overgang zelf kun je niet voorkomen (wij ook niet…), maar gelukkig zijn er wel genoeg dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. De kunst is om die verandering van je lichaam en je leven te ‘omarmen’.

Binnen de reguliere zorg wordt er voor vrouwen met ernstige klachten een hormoontherapie voorgeschreven. Er zijn echter ook nog steeds risico’s verbonden aan deze therapie en daarom is het voor een grote groep vrouwen niet de oplossing.

Het zou daarom een uitkomst zijn om ook op een andere manier de overgang zo comfortabel mogelijk door te komen. Iedere vrouw heeft haar eigen overgangspuzzel en met de juiste voeding, beweging en coaching zorgen we er samen voor dat je de overgang gezond, gebalanceerd en fit doorkomt!

Oestrogeenspiegels als oorzaak van de overgang

Vrouwen zijn meestal tussen de 40 en de 60 jaar wanneer zij in de overgang komen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een daling in oestrogeen. Oestrogeen wordt ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd en is voor veel dingen in je lichaam belangrijk.

Zo zorgt het onder andere voor sterke botten en een constante bloeddruk, maar speelt het ook een belangrijke rol in je menstruatiecyclus. Hierdoor krijgen vrouwen last van welbekende overgangsklachten en worden zij uiteindelijk niet meer ongesteld.

Maar waardoor wordt deze daling eigenlijk in eerste instantie veroorzaakt?

Om dat te kunnen begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe oestrogeen gemaakt wordt. Een vrouw wordt geboren met ongeveer 2 miljoen eicellen in haar eierstokken. Tegen de tijd dat zij in de pubertijd komt, zijn hier ongeveer nog een half miljoen van over.

Vanaf dit moment beginnen deze eicellen met het maken van oestrogeen, wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat een meisje voor het eerst ongesteld wordt en borsten krijgt.

Door de jaren heen neemt de hoeveelheid eicellen beetje bij beetje af en zijn er steeds minder eitjes die oestrogeen maken over.

Wanneer er ongeveer 1000 eitjes over zijn, zijn er té weinig over om voldoende oestrogeen te maken. Dit tekort aan oestrogeen zorgt er dan voor dat een vrouw in de overgang komt.

gezondheid-overgang

Fit en gezond tijdens de overgang

Een daling in oestrogeenspiegels kun je niet tegenhouden. Maar waar je wel voor kunt zorgen, is dat het effect op je lichaam zo klein mogelijk is. Samen met het zoveel mogelijk in balans houden van andere hormonen.

Een manier om dit te bereiken, is het verbeteren van je conditie; zorgen voor voldoende beweging, het eten van de juiste voeding en werken aan “balans in je hoofd”. (Een positieve mindset! Niet altijd makkelijk met stemmingswisselingen 🙂 )

Door bijvoorbeeld te sporten, komt groeihormoon vrij, een stofje dat vetweefsel in en rond je buik vermindert en goed is voor sterke spieren en botten. Of denk aan het eten van voedingsstoffen die een positief effect hebben op je bloedsuikerbalans en cholesterolwaardes.

Dit in combinatie met de juiste mindset en coaching, kan er nét even voor zorgen dat je op een goede manier door deze fase heen komt en je balans opnieuw kan vinden.

Met ons programma helpen we je om sport/beweging te vinden die bij jou past en die jij leuk vindt. We helpen je bij het vinden van de juiste intensiteit en hartslagzone zodat je ook echt resultaat merkt.

Lees meer over het Vrouwen & Overgang programma

Vitaal 2.0 door overgang

Door een persoonlijk trainings- en voedingsschema op te stellen, weet je precies wat jouw lichaam nodig heeft. Het schema is volledig afgestemd op jouw behoeften in de dingen die je wilt bereiken en behouden. Of dit nu het rennen van een marathon is, of gewoon de wens om zonder problemen je werk te kunnen doen.

Wanneer jij er behoefte aan hebt, dan schakelen we ook specialisten zoals overgangsconsulent of een orthomoleculair therapeut in. En ken je onze kompassessie al?

Een persoonlijk doel met gepaste coaching kan dus net voor jou het verschil maken. Wij zorgen ervoor dat je weer goed en gezond in je vel zit!

Jij happy, wij happy!

Ja, ik wil fit de overgang door