Ik zit weer zelf aan het stuur, na mijn herseninfarct (7 jaar geleden)

Het 2.0 Vitaal trainingsprogramma heb ik als meer dan een interessante half jaar durende work-out ervaren.

Op de eerste plaats heb ik mezelf prettig verbaasd door aantoonbaar (resultaten duidelijk te volgen op de meegeleverde app) meer lichamelijke vooruitgang te boeken dan ik vooraf voor mogelijk hield. Conditioneel, qua kracht, alsmede met betrekking tot mijn vermogen tot herstel, ben ik in een half jaar tijd fors vooruitgegaan.

De goed bedoelde maar deprimerende uitspraak van een neuroloog, die mij onderzocht had twee maanden na een zwaar herseninfarct luidde zo’n zeven jaar geleden: ‘Er is iets geknapt in je hoofd en net als bij geamputeerde ledematen groeit dat wat stuk is niet opnieuw aan;  hoe beter je kunt aanvaarden dat er slechts zeer beperkt herstel mogelijk is, des te makkelijker je het voor jezelf maakt…’.

Eric Ruiter heeft me er – zeven jaar na mijn beroerte – van overtuigd dat het wél de moeite loont in beweging te komen en de lat hoger te leggen, met andere woorden, niet lijdzaam genoegen te nemen met de beperkte hoogte van mijn lat. [Ik vermeld er hier nadrukkelijk bij dat mijn vooruitgang geen absoluut gegeven is voor iedereen, er zullen ongetwijfeld mensen zijn voor wie een ‘flexibele limiet’ niet haalbaar is].

Aan de andere kant ben ik er ook van doordrongen dat het te allen tijde de moeite waard is om onder deskundige begeleiding en gedoseerd te werken aan het verhogen van grenzen. Mij heeft dat in ieder geval geen windeieren opgeleverd.

Gedurende de training bleek ik in staat te zijn om de duur van mijn inspanning van 12 minuten op een hometrainer (plus 6 minuten warming up en 6 minuten cooling down)  uit te breiden naar uiteindelijk 54 minuten.

Dit terwijl de zwaarte van de trainingsarbeid na achttien weken ook nog werd verhoogd. Het is niet mijn ervaring dat ik over een meer dan gemiddeld doorzettingsvermogen beschik, dus moet het wel door de training komen dat het mogelijk bleek mijn grens steeds te verleggen. De wekelijkse succeservaringen op locatie en de dagelijkse monitoring thuis met de meegeleverde app werkten daarbij stimulerend.

Het effect was o.m. dat mijn hartslag daalde, mijn uithoudingsvermogen toenam en ik me minder snel moe begon te voelen; meer aankon dan eerder het geval was. In dit verband pakte het zeker ook goed uit dat een andere pijler, ‘rust’ goed meehielp om bewust stil te staan bij het grote belang van genoeg (nacht)rust.

Gaandeweg het halfjaar lukte het om rust c.q. slaap af te stemmen op mijn individuele behoefte  en dat betaalde zich uit in een uitgeruster gevoel en een lijf dat elke dag hersteld begon.

De regelmaat die ik leerde inpassen is zo waardevol gebleken dat ik dat ook na afloop van de training moeiteloos heb gecontinueerd.

Wat ook enorm bemoedigend is geweest, is dat Eric niet alleen een luisterend oor bood toen ik over ‘dunne’ darmklachten sprak, maar eveneens heel concreet voorstelde een dieet te volgen, gericht op het verdwijnen van genoemde klachten.

Samen met de regelmaat van rust heb ik na het volgen van genoemd dieet geen ongemak meer ervaren.

Belangrijker nog dan dit is dat ik na de eerste drie pijlers (beweging, rust en voeding) onbetaalbare winst bij het 2.0 Vitaal programma heb ondervonden in de vierde pijler: mindset.

Er is in de loop van het programma een bewustwording opgetreden, waarbij ik blijvend het lange termijn-voordeel heb ervaren, namelijk dat ik nu gerust durf te spreken over een nieuwe attitude, één waarbij het geloof is teruggekeerd dat ik zèlf aan het stuur zit en grotendeels bepaal hoe vol het glas is waar ik uit drink.  

Let wel, ik ben niet naïef en weet uit jarenlange ervaring dat niet alle handicaps die ik door mijn beroerte heb overgehouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar deze nieuwe mindset helpt enorm bij het geloof in eigen kunnen, ze heeft ook een stimulerend effect om wel het geduld te omarmen om keer op keer in beweging te blijven en ook na tegenslagen of bijvoorbeeld tijdelijke inzinkingen in motivatie, toch op de fiets te gaan zitten en de fysieke uitdaging aan te gaan die vooruitgang en ZIN oplevert.

Het zij ten overvloede vermeld dat het 2.0 Vitaal programma mij veel heeft gebracht. Zo komt er regelrecht uit voort dat ik inmiddels met een vervolgprogramma bij Eric ben begonnen. Dit keer ligt de focus vooral op het verbeteren van een verstoorde balans.

Het kan even duren voordat evenwichtiger patronen zijn ingeslepen, maar dank zij het gevolgde programma ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik qua vitaliteit nog een wereld te winnen heb. Eric, bedankt!

 

Marius Zwaal