Met oncologische fysiotherapie werken aan uw herstel na een oncologie behandeling

Gespecialiseerde behandelingen bij een oncologische aandoening – zoals borstkanker of darmkanker – kunnen gelukkig voor genezing zorgen. Operaties, bestralingen en chemotherapieën kunnen u van de ziekte afhelpen, maar laten helaas wel vaak sporen na.

De ziekte in combinatie met de therapie schade achterlaten. Deze schade kan bestaan uit bewegingsbeperking, oedeemvorming, vermoeidheid, krachtverlies of nog een aantal andere zaken. Soms zijn de klachten er direct, soms komen deze pas na enige tijd opzetten.

oncologische fysiotherapie

Het is daarom belangrijk dat u na de therapie weer aan de slag gaat om zoveel mogelijk weer de oude te worden. Oncologische fysiotherapie kan hierbij helpen. Onze praktijk heeft specifieke programma’s en therapieën voor mensen die na de behandeling weer hun leven willen oppakken.

Wij helpen u bij het herstel na een oncologische aandoening/behandeling

We noemden al dat zowel de bestreden kanker – als de behandeling hiervan – hun sporen na kunnen laten. Er hebben grote veranderingen in uw lichaam plaatsgevonden die ervoor hebben gezorgd dat allerlei systemen zijn ontregeld.

Misschien heeft u moeite met bewegen, heeft u weinig kracht of is uw conditie flink achteruit gegaan. Het kan ook zo zijn dat u (nog) pijn heeft of last van oedeemvorming. Zowel direct na de behandeling als na verloop van tijd kunnen er veranderingen in uw lichaam optreden die uw leven beïnvloeden.

Wij willen u helpen om weer zoveel mogelijk kwaliteit van leven te hebben; zoveel mogelijk zelf kunnen doen met zo min mogelijk klachten.

Dat betekent voor de één weer volledig werken en sporten, terwijl iemand anders weer zelfstandig wil kunnen wassen en aankleden. Wat uw doelen ook zijn, onze oncologische fysiotherapeut wil u helpen bij dit herstel.

Dit doen we door samen met u een plan op te stellen en hiermee aan de slag te gaan. We beginnen met een hoog niveau van begeleiding, waarna er steeds meer ruimte komt om zelfstandig aan de slag te gaan. Dit alles baseren we op uw niveau en gaat op uw eigen tempo.

Oncologie

Hoe ziet onze zorg na een oncologische behandeling eruit?

We beschikken over een oefenzaal met alle mogelijke apparaten en oefeningen. Daarnaast staat onze vaste oncologische fysiotherapeut Tarlan voor u klaar. Hoe het traject er uit zal zien? Dat ligt volledig aan uw situatie en uw wensen.

Bij ons is ieder traject maatwerk; we bepalen na de intake samen wat de doelen zijn en hoe we deze gaan bereiken. Dit betekent dat we tijdens de intake in kaart brengen hoe u er lichamelijk voor staat. Wat gaat er al wel goed en wat nog niet. We kijken of u pijn heeft of misschien last van oedeem of verklevingen.

Daarna gaan we de oefenzaal in. Daar doen we een fietstest en een aantal oefeningen om verder te onderzoeken hoe u er voor staat. Heeft u last van beperking bij het bewegen, minder kracht of minder conditie?

Aan de hand van uw lichamelijke staat en uw wensen, stellen we samen een behandelplan op. Dan is het tijd om samen aan de slag te gaan!

Aan de slag met oncologische fysiotherapie bij 2.0 Vitaal

De eerste afspraken traint u één op één met uw therapeut. We hebben dan alle tijd en mogelijkheid om de trainingen rustig op te gaan bouwen. We zien elkaar in het begin twee keer per week bij ons in de oefenzaal. We gaan werken aan kracht, conditie, mobiliteit en het verminderen van de bewegingsbeperking.

Het is aan te raden om deze tijd te gebruiken om de training geleidelijk op te bouwen. Het is heel belangrijk dat u uw grenzen respecteert, met name in die eerste periode.

Omdat onze oncologische fysiotherapeut veel kennis heeft van zowel oncologische aandoeningen als van de behandeling, kan zij u helpen bij het kiezen van de juiste oefeningen en belasting. In de eerste weken is de begeleiding dan ook behoorlijk intensief, zodat u niet over uw grenzen gaat.

Wanneer we een tijdje onderweg zijn kunt u steeds meer zelf aan de slag. U kunt dan zelfstandig trainen en oefeningen doen, terwijl er een therapeut aanwezig is om u bij vragen te helpen.

Werk aan uw herstel bij 2.0 Vitaal

Het begeleiden van mensen na een oncologische aandoening is één van de speerpunten van onze praktijk. Onze oncologische fysiotherapeut beschikt daarom ook over veel kennis en ervaring en is volledig op uw herstel gericht.

Wanneer u bij ons komt beginnen we met het onderzoeken van wat u kunt en wat uw doelen zijn. We maken samen een behandelplan op maat, volledig op u afgestemd. We komen graag met u contact om u verder te helpen.