Oedeemtherapie twee punt nul Vitaal

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Dit is niet alleen het bloed dat door onze aderen stroomt, maar ook vocht dat zich tussen cellen bevindt. Dit vocht zit in de cellen zelf, of op andere plekken zoals de lymfevaten.

Helaas kan bij een oncologische aandoening – zoals bijvoorbeeld borstkanker of huidkanker – een ingreep nodig zijn waardoor de waterhuishouding wordt verstoord. Het vocht kan dan in de weefsels blijven staan; dit noemen we oedeemvorming of lymfoedeem. Deze oedeemvorming kan bewegen moeilijk maken, pijn veroorzaken en er zelfs voor zorgen dat de doorbloeding afneemt of dat kleding minder goed past.

Met oedeemtherapie gaan we aan de slag om het vocht weer uit uw weefsels te verwijderen. We vertellen u hier graag meer over.

Hoe ontstaat oedeem?

In een gezonde situatie wordt het water in ons lichaam voortdurend verplaatst. Het vocht wordt door een ingenieus systeem van verschillende kanalen (waaronder aderen en lymfevaten) aangevoerd en afgevoerd. Doordat dit systeem goed is afgestemd hebben we voldoende vocht in ons lichaam, maar is er geen overtollig vocht dat in de weg zit.

Een oncologische aandoening kan dit proces verstoren. De bestraling of operatie kan lymfevaten beschadigen, waardoor ons lichaam minder goed in staat is om vocht af te voeren. Ook kan de spierfunctie verminderd zijn. Hierdoor wordt er vervolgens minder bewogen, wat er ook voor zorgt dat het vocht minder goed wordt afgevoerd.

Het gevolg is dat een arm of been flink kan opzwellen, doordat er vocht aanwezig blijft. Dit aanwezige vocht verhoogt de druk in het weefsel, met minder aanvoer van bloed en pijn tot gevolg. Omdat er vaak sprake is van schade dat niet zomaar herstelt, blijven veel mensen langere tijd last houden van het oedeem.

In deze gevallen kunnen wij oedeemtherapie inzetten om het vocht af te voeren. Hiermee zorgen we ervoor dat ledematen weer slanker worden, waardoor u deze weer beter kunt gebruiken.

oedeem therapie

De behandelfase en de onderhoudsfase bij lymfoedeem

De behandeling bij lymfoedeem bestaat uit twee fasen. In de eerste fase gaan we aan de slag om het vocht zoveel mogelijk weer uit de weefsels te krijgen. Dit noemen we de behandel- of stuwingsfase.

De therapie wordt bij ons gedaan door een oedeemtherapeut die hiervoor specifieke opleidingen heeft gevolgd en diverse technieken kan inzetten. De eerste fase duurt vaak zo’n 6 tot 12 weken. Wanneer uw ledematen slanker zijn gaan we over naar de tweede fase: dit is de onderhoudsfase.

Hoe helpen we u met oedeemtherapie?

Een belangrijk onderdeel van de eerste fase van oedeemtherapie is het manueel afdrijven van vocht. Het vocht kan op verschillende manieren in de weefsels aanwezig zijn; om die reden maken we gebruik van een speciale techniek. Dit noemen we ‘manuele lymfedrainage’, wat wordt uitgevoerd volgens de methode Vodder.

Deze massagetechniek is erop gericht op lymfeherstel te bevorderen en de vochtdoorstroming te verbeteren. Vaak combineren we deze techniek met bindweefsel massage, om zo ook dieper in de weefsels te kunnen stimuleren. Eventuele verklevingen in bijvoorbeeld de fascia kunnen we zo losmaken, waardoor de doorbloeding en bewegingsvrijheid worden verbeterd.

We combineren deze technieken met het inzwachtelen van de ledematen, zodat er tegendruk op het weefsel wordt gecreëerd. Door gelijktijdig ook met oefentherapie aan de slag te gaan helpen we u ook bij het bewegen en het belasten van de ledematen met oedeem.
Nadat we door de behandelingen tijdens de behandelfase ervoor hebben gezorgd dat uw armen of benen weer slanker zijn, willen we ervoor zorgen dat dit effect behouden blijft. De volgende fase draait dus om het behouden van het resultaat uit de eerste weken/maanden.

Om die reden helpen we u met hulpmiddelen zoals een elastische kous en/of aanvullende compressiemiddelen voor de nacht. We kunnen u ook blijven behandelen met bindweefselmassages (fascia therapie) of helpen bij het verder op kracht en conditie komen.

Omdat de therapie volledig op u is afgesteld zijn uw wensen en uw situatie leidend voor onze aanpak.

Welkom bij 2.0 Vitaal

Onze praktijk biedt gespecialiseerde oncologische fysiotherapie. Onze vaste therapeut Tarlan is uw persoonlijke begeleider en behandelaar tijdens dit traject.

Zij biedt therapie en ondersteuning aan mensen die een oncologische behandeling achter de rug hebben of deze momenteel ondergaan. Een belangrijk onderdeel hiervan is de oedeemtherapie.

Wanneer u contact met ons opneemt, dan vertellen we hier graag meer over. Wanneer u vragen heeft of meer informatie wilt, dan zijn wij goed bereikbaar per telefoon of mail. Wij staan voor u klaar!