Oncologische fysiotherapie bij bewegingsproblemen door of na kanker

Laten we er geen doekjes om winden, kanker is een verschrikkelijke ziekte. Maar het is niet zo dat de ziekte betekent dat er geen perspectief meer is!

Niet voor niets gaat er steeds meer aandacht uit naar het beperken van de schade door kankerbehandelingen en komt er meer aandacht voor de kwaliteit van leven na de diagnose.

Tijdens of na de behandeling, kun je veel lichamelijke (en geestelijke) klachten ervaren. Dit kan te maken hebben met de energiebalans, oedeemvorming, verminderde conditie of allerlei andere klachten. Veel voorkomende problemen van mensen die tegen kanker zijn behandeld, zijn de bewegingsproblemen.

Onze oncologische fysiotherapie kan je helpen om deze problemen aan te pakken.

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je kanker hebt

De ziekte kanker kenmerkt zich door cellen die te hard groeien en delen (vermenigvuldigen). Doordat er geen rem meer op deze cellen zit, delen ze vaker dan de bedoeling is. Hierdoor komen er steeds meer kankercellen. Doordat tegelijk het immuunsysteem wordt onderdrukt, worden de kankercellen ook niet door het afweersysteem opgeruimd.

Dit zorgt voor een tumor die andere weefsels in de verdrukking kan laten komen of zelfs kan stukmaken. Doordat kankercellen de neiging hebben om zich ook op andere plekken in het lichaam te vestigen, kunnen er vervolgens uitzaaiingen ontstaan (metastasen).

Kanker is hierdoor een ziekte van het lichaam en niet alleen van het lichaamsdeel waar de tumor zit. Dit heeft ook gevolgen voor de behandeling van kanker.

Oncologische fysiotherapie

Het effect van kankertherapie op het lichaam

Om de ziekte tegen te gaan, worden er verschillende therapieën ingezet zoals een operatie, chemotherapie of radiotherapie. Deze zijn er op gericht om de snel-delende cellen kapot te maken. Door deze therapie kunnen er ook gezonde weefsels beschadigen, waardoor de behandeling bijwerkingen kan hebben.

De schade die de kanker en de therapie aan kunnen richten, kan voor allerlei beperkingen en klachten zorgen. Dit kan onder andere problemen met bewegen opleveren doordat spieren zijn verzwakt of de energiehuishouding is verstoord.

Hoe kan een oncologische fysiotherapeut helpen bij bewegingsproblemen na kanker

Een oncologische fysiotherapeut weet hoe deze klachten ontstaan en kan je begeleiden bij het herstellen van de klachten. Of je helpen bij het zo goed als mogelijk is omgaan met de klachten.

Er is niet één duidelijke of afgebakende oorzaak van de klachten. Deze zijn vaak het gevolg van een totale ontregeling van het lichaam. Er zijn allerlei systemen, weefsels en structuren beschadigd of verzwakt.

De therapie is dan ook niet gericht op één aspect, maar we hebben juist voor al deze systemen aandacht. Voor spierkracht en conditie, voor coördinatie en flexibiliteit. En laten we ook het mentale aspect niet vergeten!

De behandeling van bewegingsproblemen na kanker

Door oefeningen te doen, te trainen, signalen van je lichaam leren te herkennen, het behandelen van oedeem en andere handelingen gaan we samen aan de slag. Onze therapie is volledig gericht op jouw situatie, daarom starten we een uitgebreid onderzoek waarbij we precies in kaart brengen wat er nog wel of juist niet meer lukt. Daarna gaan we samen aan de slag.

Een belangrijk onderdeel van oncologische fysiotherapie is ook het terugvinden van het vertrouwen in je lichaam. Want veel mensen hebben door de ziekte hun vertrouwen in hun eigen lichaam (deels) verloren.

Het terugwinnen van dit vertrouwen is dan ook een integraal onderdeel van de behandeling. Dit doen we grotendeels door weer te gaan ervaren dat je lichaam nog tot van alles in staat is.

Welkom bij 2.0 Vitaal

Onze vaste therapeut Tarlan is jouw aanspreekpunt en begeleider. Gedurende het gehele traject kun je bij haar terecht. Dit kan al net na de diagnose, maar ook op het moment dat blijkt dat de ziekte ongeneeslijk is.

Je kunt eenvoudig via de mail of telefoon contact met ons opnemen. Wij nemen graag ruim de tijd om je te woord te staan en verder te helpen.