Oncologische fysiotherapie om weer aan te sterken na een kankerbehandeling

Vanzelfsprekend zijn we blij dat er goede behandelingen zijn tegen kanker. Iedereen wil immers alles aangrijpen om de vreselijke ziekte te stoppen. Hierdoor is er ook steeds meer aandacht voor het leven na de behandeling. Want de behandeling is belangrijk, maar ook heel ingrijpend.

Zowel de ziekte als de behandeling laten flinke sporen achter op uw lichaam en geest. Operaties, bestraling en zeker chemotherapie kunnen uw lichaam flink aantasten waardoor u veel inlevert. Een mindere conditie, vermoeidheid, minder vertrouwen in uw lichaam en weinig energie zijn dan ook veelvoorkomend.

Oncologie

Samen met onze oncologische fysiotherapeut, kunt u aan de slag gaan om weer aan te sterken en fitter te worden tijdens of na de behandeling.

Waarom is een oncologische behandeling zo ingrijpend?

Een oud spreekwoord is “je moet vuur met vuur bestrijden” en u heeft misschien ook wel eens gehoord “je vangt boeven met boeven”. Dit zijn volkswijsheden die meestal in een heel andere context worden gebruikt, maar in essentie zijn ze wel op chemotherapie en cytostatica van toepassing. Er worden agressieve en gevaarlijke stoffen ingezet om een gevaarlijke ziekte te bestrijden.

Het zijn agressieve middelen die cellen, organen en structuren in het lichaam aantasten. Ze brengen de kankercellen zoveel schade toe dat die dood gaan. Maar ook uw eigen lichaam loopt schade op door de middelen.

Daarnaast is de therapie vaak intensief, waardoor u weinig energie heeft om uw lichaam te onderhouden of uzelf goed te voeden. Ook dit verzwakt uw lichaam (en geest).

In dit licht bezien is het logisch dat mensen vaak een flinke jas uitdoen tijdens een oncologisch traject en dat kracht, conditie en energie flink verminderd kunnen zijn. Zowel door een gebrek aan voeding en training als door schade door de therapie.

Oncologische fysio

Hoe kan oncologische fysiotherapeut helpen op het gebied van conditie en kracht?

We beginnen met de intake waarin we onderzoeken hoe het met u gaat. Niet alleen fysiek, ook mentaal. Want lichaam en geest werken nauw samen, ook op het gebied van fitheid en energie. Wanneer we weten hoe het met u is gesteld, praten we ook over uw doelen. Waar wilt u naar toe?

Wij begrijpen heel goed dat doelen die klein lijken soms voor u heel groot kunnen zijn. Omdat wij veel ervaring hebben met cliënten die een kankerbehandeling hebben gehad, weten wij welke uitdagingen er allemaal kunnen zijn.

Wanneer we een goed beeld hebben, gaan we aan de slag. We gaan oefeningen doen waarmee u niet alleen uzelf traint, maar ook weer werkt aan het vertrouwen in uw lichaam en in de toekomst. Met gerichte training zetten we zowel letterlijk als figuurlijk steeds weer kleine stapjes.

Door onze ervaring weten we niet alleen welke oefeningen goed bij u passen. We snappen ook wat er niet kan, waar u moeite mee heeft en dat het belangrijk is om alles op uw tempo te doen. We gaan dan ook samen aan de slag om u doelen te verwezenlijken. U zult veel moeten doen, maar wij zijn er iedere stap bij om u te ondersteunen.

Welkom bij 2.0 Vitaal

Onze praktijk in Naarden heet niet voor niets 2.0 Vitaal. Wij willen u helpen om opnieuw weer vitaal te worden. Dit kan op allerlei verschillende niveaus. Of het nu gaat om alles weer te kunnen doen wat u eerder ook kon, of wanneer u graag weer zelf een stukje wilt gaan wandelen.

Uw doelen bepalen hoe wij aan de slag gaan. We zetten samen onze schouders eronder. U kunt ons altijd bellen voor meer informatie, maar natuurlijk ook voor het plannen van een intake. Onze oncologische fysiotherapeut Tarlan helpt u graag verder.

Dus wanneer u toe bent aan de volgende stap in uw herstel, dan zijn wij er om u hierbij te helpen.