Oncologische revalidatie met fysiotherapie

Revalideren na een knieoperatie of na een zwaar ongeluk is heel normaal. Het lichaam moet herstellen en sommige zaken moet weer opnieuw worden aangeleerd.

Een revalidatie na een oncologische aandoening heeft hetzelfde doel. De ziekte en de behandeling hebben veel van het lichaam gevraagd en dit heeft sporen achtergelaten. Vaak is er sprake van een mindere conditie, vermoeidheid, minder spierkracht, minder mobiliteit of andere klachten.

Oncologische fysiotherapie is er op gericht je te helpen om verder te herstellen. We vertellen je graag wat je hierbij kunt verwachten.

Waarom moet je revalideren na een oncologische aandoening

Om welke tumor het ook precies gaat, kanker is altijd een zware aandoening. Het lichaam heeft het een tijd flink te verduren gehad. Niet alleen door de ziekte zelf, maar vaak ook door de zware behandeling die er nodig was.

Je kunt op allerlei manieren uit deze behandeling komen. Als de behandeling een succes was, dan is het zaak om weer te herstellen en weer zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Het is goed mogelijk dat volledig herstel het uiteindelijke doel is.

Het is ook mogelijk dat genezing geen optie meer is, in die gevallen wil je de periode die je nog hebt fysiek zo goed mogelijk in orde zijn.

Oncologische revalidatie helpt je te herstellen van de schade die het lichaam heeft opgelopen door de kanker en door de behandeling. Spiercellen, bloedvaten en botten kunnen allemaal in mindere conditie zijn.

Samen met onze oncologische fysiotherapeut ga je aan de slag om weer meer energie, mobiliteit en uithoudingsvermogen te krijgen.

revalideren na een oncologische aandoening

Hoe ziet een oncologische revalidatie bij Vitaal 2.0 eruit

Wij hebben heel veel ervaring met de begeleiding van oncologische cliënten. Toch is geen enkele revalidatie hetzelfde. Onze ervaring is dat iedereen met andere uitdagingen en andere doelen hier binnenkomt. Vervolgens gaan we samen aan de slag om deze te realiseren.

Dit betekent dat we actief oefeningen gaan doen om je lichaam weer op te trainen. Om spieren te versterken en de doorbloeding te verbeteren. De kern van de revalidatie is dat je gaat bewegen (of leren bewegen) in een veilige omgeving met een gespecialiseerde therapeut die volledig op jou is gericht.

We kunnen naast oefeningen en training ook oedeemtherapie inzetten wanneer dit relevant is. Hiermee kunnen we je helpen om vocht af te drijven zodat bewegen makkelijker gaat, wat ook het verdere herstel weer ten goede komt.

Start al tijdens de behandeling met de revalidatie

De behandeling kan maanden of jaren duren. Het is mogelijk om in die periode al in te zetten op je herstel. Je kunt bij ons dan ook niet alleen in de herstelfase na de behandeling komen revalideren. Dit kan ook wanneer de behandeling nog bezig is.

In alle gevallen beginnen we met een intake. Dit gebeurt in een één op één sessie in onze oefenzaal. Hierbij hebben we alle tijd en ruimte om in kaart te brengen wat jouw situatie is en wat jouw doelen zijn. Wat lukt er wel en wat lukt er niet? Deze intake vormt de basis voor de fysiotherapie en revalidatie. Want we gaan samen aan de slag om jouw gezondheid te verbeteren.

Zeker in de eerste sessies zal dit één op één bij ons in de oefenzaal gebeuren. Dit doen we omdat we dan ruim de tijd hebben om te wennen aan elkaar en aan de oefeningen. Wanneer je merkt dat je meer zelfstandig wilt gaan oefenen, dan is dit na de eerste paar gezamenlijke sessies ook mogelijk.

Revalideren na een oncologische aandoening bij Vitaal 2.0

Onze praktijk heeft alle faciliteiten die je nodig hebt om goed te kunnen revalideren. We hebben niet alleen een rustige oefenzaal met alle benodigde materialen maar ook deskundige begeleiding. Onze oncologische fysiotherapeut Tarlan is jouw vaste therapeut gedurende het hele traject.

We helpen je graag bij jouw revalidatie.