Onze zorg bij aanhoudende vermoeidheid na een burn-out

Bijna iedereen kent wel iemand die een burn-out heeft gehad. Sterker nog, heel veel mensen hebben zelf een burn-out gehad of hebben hier dicht tegen aan gezeten. Waar we steeds beter in staat zijn om heftige ziektes zoals infecties of hartklachten weten te voorkomen of te behandelen, lijkt het wel of burn-outs alleen maar toenemen.

En naast het feit dat een burn-out steeds vaker lijkt voor te komen, lijkt een heel groot deel van de mensen die een burn-out krijgen hier ook nog eens heel lang last van te hebben. Met name de vermoeidheid kan lang aanhouden.

Mensen gaan na een paar maanden vaak wel weer aan het werk en proberen allerlei zaken weer op te pakken. Maar toch zijn de meeste mensen dan nog niet helemaal hersteld. Wij helpen om die reden dan ook steeds meer mensen die kampen met de langetermijngevolgen van een burn-out.

Eén van de meest voorkomende klachten is dan de aanhoudende vermoeidheid na een burn-out. Mensen geven niet alleen aan dat ze sneller vermoeid zijn maar ook dat hun energielevels, concentratievermogen en vitaliteit minder zijn.

In dit artikel willen wij wat meer vertellen over onze methode om mensen met aanhoudende vermoeidheidsklachten na een burn-out bij te staan in het (terug)krijgen van een optimale gezondheid.

Let op! Er zijn geen “quick fixes”, voor een grondig herstel is het echt nodig dat u zich flink inzet. Het goede nieuws is dat het dan echt mogelijk is om soms zelfs weer fitter en energieker te worden dan voor de burn-out. Het is dus mogelijk om van die nare vermoeidheid na een burn-out af te komen!

Waarom gaat een burn-out zo vaak gepaard met vermoeidheid?

Bij een burn-out is er een verstoring van de balans tussen het sympathische en de parasympathische zenuwstelsel. Heel kort door de bocht betekent dit dat het deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat lichaam en geest kunnen presteren, te overheersend is over het deel van het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat we kunnen rusten.

Hierdoor staat het lichaam altijd “aan” waardoor er te weinig mogelijkheid voor rust en herstel is. Dit kan best een tijdje goed gaan, maar als dit te lang duurt dan branden we op: de burn-out is geboren.

Bij een burn-out gaat het lichaam in overcompensatie en schakelt het opeens heel sterk terug. Je betaalt letterlijk de rekening voor de hoge eisen die je aan je lichaam (en geest) hebt gesteld. Dit is een beetje vergelijkbaar met een lening die je afbetaalt. Wanneer je rood staat kan het een tijdje kosten om het saldo weer aan te vullen.

Wanneer je weer meer ruimte voor rust en herstel vindt, dan kan het lichaam weer herstellen. Maar het kan lang duren voordat dit herstel weer volledig is. Er vinden namelijk grote veranderingen plaats in het lichaam tijdens een burn-out en de stressvolle periode die hieraan vooraf is gegaan.

Dit zorgt ervoor dat er voor en tijdens de burn-out een behoorlijke verschuiving in hormonen plaatsvindt. Het hormoon cortisol is hierbij één van de belangrijkste.

Naast de lichamelijke verschuivingen, heeft een burn-out ook geestelijke invloed. Lichaam en geest zijn zo verweven dat ook bij burn-out klachten het fysieke en mentale aspect niet los van elkaar zijn te zien.

Het zijn immers hormonen en neurotransmitters (signaalstoffen) die ons mentale staat bepalen. En dit is exact het aangrijpingspunt van onze programma’s. Want juist die balans van stoffen die ons lichaam en onze geest reguleren, die kan heel lang verstoord blijven na een burn-out. Met bijvoorbeeld langdurige vermoeidheid als gevolg.

volledig herstel na een burn-out

Ons programma voor volledig herstel na een burn-out

We weten dat rust één van de belangrijkste onderdelen is voor het herstel na een burn-out. Maar rust is niet simpelweg zo min mogelijk doen. Rust is het lichaam bewust in rust brengen.

Dit kan bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen. Maar ook af en toe inspanning leveren tot een niveau dat ons lichaam goed aankan (en dit kunnen we voor jou monitoren). Want juist zaken als bewegen en een beetje de “hersenen laten kraken” zorgen voor aanmaak en regulering van stoffen die belangrijk zijn bij het herstel zoals hormonen en neurotransmitters.

Ons programma begint dan ook met een uitvoerige test die bepaald welke belasting u aankunt, hoe uw lichaam functioneert in rust en hoe u herstelt van de inspanning. Ook laten we zien hoe u deze waarde weer in balans kunt krijgen. De voorwaarde om weer energiek te worden. Door deze testen regelmatig te herhalen, weten we welke belasting het meest geschikt voor u is en welke vooruitgang u boekt.

Het gehele schema voor ons Chronische Vermoeidheid Programma, vindt u op deze pagina.

Wij komen graag met u in contact om samen te werken aan echt herstellen en uzelf weer opnieuw uit te vinden, niet voor niets heten wij: 2.0 Vitaal!