Waarbij kan een oncologische fysiotherapeut helpen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een oncologische fysiotherapeut gespecialiseerd in het geven fysiotherapie aan mensen met een oncologische aandoening.

Waar een algemene fysiotherapeut breed is opgeleid om zo veel mogelijk te weten van het bewegingsapparaat. Daar heeft een oncologische fysiotherapeut een specialisatie gedaan om extra veel specifieke kennis op te doen over de fysiotherapeutische zorg bij oncologiepatiënten.

Dit is kennis op het gebied van zowel fysieke als mentale klachten, maar ook over de (bij)effecten van oncotherapie en andere uitdagingen. Door de extra kennis en ervaring, kan de oncologische fysiotherapeut je nog beter begeleiden en helpen tijdens het traject.

oncologische fysiotherapie

Wanneer kun je met een oncologische fysiotherapeut aan de slag

De therapie is niet alleen gericht op mensen die hun behandeling afgerond hebben. Ook tijdens de behandeling kan een oncologische fysiotherapeut veel waarde bieden. De fysiotherapeut kan je begeleiden in zowel de curatieve fase, als de herstelfase als de palliatieve fase.

Op al deze momenten kan er worden gewerkt aan de kwaliteit van leven of aan verbetering van de gezondheid. Dit is geheel afhankelijk van waar jij aan toe bent.

De oncologische therapeut kan je begeleiden tijdens behandeling. Zodat je je zo optimaal als mogelijk is kunt voorbereiden op chemotherapie of een operatie. Een betere conditie of goede voorbereiding op de behandeling, kan ervoor zorgen dat je ook beter uit de behandeling komt.

Je kunt dus op moment, voor of na de behandeling bij een oncologische fysiotherapeut terecht.

oncologische therapie

Met welke klachten/doelen kun je bij een oncologische fysiotherapeut terecht

Je kunt met zeer uiteenlopende zaken bij de oncologische fysiotherapeut terecht. We kunnen bijvoorbeeld aan de slag gaan zodat je beter bestand bent tegen de belasting van de oncologische behandeling.

Maar we kunnen ook werken aan het verbeteren van conditie of oefenen met het uitvoeren van alledaagse handelingen zoals lopen.
Het is ook mogelijk om juiste aan de slag te gaan met problemen die je ondervindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Daarnaast heeft een oncologische fysiotherapeut een belangrijke signaleringsfunctie. Doordat de fysiotherapeut een groot netwerk binnen andere disciplines heeft, kan hij of zij laagdrempelig overleggen met andere zorgverleners die jou waarde zouden kunnen bieden.

Hierdoor is er altijd snel contact te leggen met bijvoorbeeld een ergotherapeut, logopedist of andere hulpverlener.

Hoe kun je beginnen bij een oncologische fysiotherapeut

Je kunt door de behandelend arts doorverwezen worden naar onze praktijk. Het is ook mogelijk om zelf ons te benaderen. Wij kunnen je helpen bij uitzoeken wat de mogelijkheden zijn in relatie tot de zorgverzekeraar.

Wanneer je bij ons start, is de eerste stap altijd een uitgebreide kennismaking met intake. Deze bestaat uit een anamnese en het in kaart brengen van het functioneren van je lichaam. Hier nemen we ruim de tijd voor, want we onderzoeken zo welke zorg bij jou past.
Tijdens de intake onderzoeken we waar jij fysiek en mentaal aan toe bent, zodat we op basis hiervan een programma op maat kunnen maken.

Onze therapeute Tarlan en haar team stellen dit programma op in overleg met jou. Het is volledig gericht op jouw situatie en jouw doelen. Het programma is niet alleen gericht op het lichamelijke aspect, ook het mentale vlak komt aan bod. We besteden tijd aan sport, ontspanning, herstel, voeding en ook aan mindset.

In het begin zien we elkaar regelmatig bij ons in de praktijk. Wanneer we een tijdje bezig zijn, kunnen we in overleg met elkaar afstemmen waar en wanneer je het programma volgt.

Je bent in elke fase welkom bij Vitaal 2.0

Waar je je ook bevindt in jouw traject, je kunt bij ons terecht. We hebben niet alleen alle faciliteiten, maar ook een gespecialiseerde oncologische fysiotherapeut die bedreven is in oedeemtherapie.

Wij helpen je graag verder. Omdat ieder programma maatwerk is, kun je ons altijd bellen of mailen wanneer je meer wilt weten. Wij staan voor jou klaar!