Wij helpen u graag wanneer u te snel ademt door teveel stress

Iedereen heeft weleens last van stress, maar wat als de stress aanhoudt? Dat kan leiden tot een verscheidenheid aan klachten. Eén van de klachten die een gevolg is van stress is te snel ademen. Andersom, kan te snel ademen ook stress veroorzaken.

Te veel ademen wordt ook wel hyperventileren genoemd. Dit kan, net als stress, acuut zijn, maar ook chronisch. Met dit artikel hopen we u meer duidelijkheid te geven over de stress, de gevolgen hiervan en wat wij voor u kunnen betekenen.

Stress en de invloed van ademhaling

Stress en de invloed van ademhaling

Stress is een gevoel dat iedereen anders kan ervaren. Dezelfde gebeurtenissen laten namelijk niet iedereen stress ervaren. Iedereen ervaart een zekere mate van spanning of druk bij stress.

Er ligt een grote last op uw schouders, waarschijnlijk door hoge eisen van uzelf of buitenaf. Gezonde stress is meestal niet erg, maar het is belangrijk dat het niet meer wordt dan dat.

Tijdelijke stress helpt u presenteren, maar chronische stress zorgt voor klachten. Wanneer de stress aanhoudt, dan worden allerlei systemen zoals bijvoorbeeld de ademhaling hierdoor beïnvloed.

Door de stress versneld de ademhaling, maar tegelijkertijd is een snellere ademhaling ook een veroorzaker van stress. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel. Vaak mondt het snellere ademen dan uit in (chronische) hyperventilatie.

Chronische hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent letterlijk te veel ademen, waardoor u te veel koolzuurgas (CO2) uitademt. De hoeveelheid zuurstof blijft wel gelijk. Hierdoor verandert de zuurgraad in uw lichaam.

Het lichaam probeert zich aan te passen aan het tekort aan koolzuurgas, wat voor klachten zorgt. De klachten zijn afhankelijk van of u last heeft van acute of chronische hyperventilatie. De oorzaak van hyperventilatie is vaak langdurige spanning of stress.

Acute hyperventilatie

Bij acute hyperventilatie heeft u last van een hyperventilatie aanval. Dit kan voelen als paniekaanval en kan erg beangstigend zijn. Deze aanval maakt u bewust mee en is zichtbaar.

Bij acute hyperventilatie vernauwen de bloedvaten in de hersenen en wordt het sympathische zenuwstelsel geprikkeld, waardoor u in een vecht of vlucht toestand terechtkomt.

Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid en druk op de borst. Acute hyperventilatie is vaak van korte duur en heeft weinig lange termijn effect op het lichaam.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is een vorm van hyperventileren die minder goed waarneembaar is.

Toch zorgt chronisch hyperventileren voor veel lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, onrustig zijn, depressie en concentratiestoornissen. De oorzaak van chronische hyperventilatie is vaak stress. Meer precies een verstoring van de balans tussen het sympathische en parasympatische zenuwstelsel.

U kunt dit ongeveer vergelijken als een verstoorde verhouding tussen de rem (parasympatisch) en het gaspedaal (sympathisch). Doordat het lichaam te actief is, zijn allerlei processen ontregeld zoals bijvoorbeeld de ademhaling.

Omdat de snelle ademhaling vervolgens deze activiteit mede in stand houdt, is het belangrijk om rustiger te ademen om zo de sympathische activiteit (het gaspedaal) wat te verminderen zodat het lichaam tot rust kan komen.

Wat voor behandeling kan helpen?

In dit artikel wordt stress als oorzaak van te snel ademen (hyperventileren) besproken. Bij chronische hyperventilatie is het niet eenvoudig om het ademhalingspatroon aan te passen.

Om dit aan te passen, zult u op een duurzame manier ander gedrag moeten gaan vertonen. Dit kan niet in een zomaar even bewerkstelligt worden. Chronische hyperventilatie is echter wel te genezen met de juiste zorg. Die zorg is gericht op duurzame gedragsverandering zodat het lichaam de kans krijgt om tot rust te komen.

We kijken naar welke factoren van invloed zijn op uw stressniveau en onderzoeken hoe de versnelde ademhaling is ontstaan. Bovendien kan stress verlaagd worden met de juiste ademhaling dus we gaan aan de slag met oefeningen om de ademhaling rustiger te maken en de stressniveaus te laten dalen.

Ademtherapie bij 2.0 Vitaal

Ademtherapie wordt gebruikt bij het verhelpen van stress en/of acute en chronische hyperventilatie. Met ademtherapie wordt de gezonde normale en ontspannen ademhaling hersteld. Wij gebruiken hiervoor ademhalings- en ontspanningsoefeningen. U leert momenten van stress en hyperventileren te herkennen en zelf op te lossen.

Een belangrijk kenmerk van onze zorg, is dat wij deze op meerdere pijlers baseren.  We kijken niet alleen naar ademhalingsoefeningen, maar ook naar de lichamelijke conditie en mindset. Want juist de combinatie van deze zaken, zorgt voor resultaat!

Het is erg lastig om duurzaam ander gedrag te ontwikkelen. Ik heb hier veel ervaring mee. We richten ons op het terugkrijgen van de balans tussen lichaam en geest waarbij we verschillende disciplines combineren. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op!

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over chronische hyperventilatie of ademtherapie? Of heeft u klachten en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag om uw ademhaling weer onder controle te krijgen en u te helpen met een betere gezondheid.

Wie zijn wij?

Wij zijn 2.0 Vitaal! We richten ons op het terugkrijgen van de balans tussen lichaam en geest met behulp van programma’s waarin we sport, rust & herstel, voeding en mindset combineren. Dit doen wij met een methode die wetenschappelijk is bewezen.
Wij helpen mensen weer vitaal te worden!

Hulp bij chronische hyperventilatie