Hardlopen

Wil jij verantwoord een marathon uitlopen? Of een ander hardloopevenement? Of gewoon slim sporten in de juiste duur? Start dan bij 2.0 Vitaal met een inspanningstest en laat een sportschema maken!

Wat is een inspanningstest?
Een uitgebreide (fiets)test om inzichtelijk te krijgen wat jouw VO2max (maximale zuurstofopname), hartslagzones en omslagpunt (anaerobe drempel) zijn.
Bij 2.0 Vitaal maken we gebruik van de Energy Control Methode van Stans van der Poel. We meten relevante specificaties van je inspanning en bespreken deze gegevens met je. Wij bekijken ook of jouw lichaam wel zuinig omgaat met zijn energie en of jouw lichaam wel herstelt van de training. Hoe jij je herstel kan verbeteren en hoe je meer energie krijgt in het dagelijks leven.

Wat wordt er allemaal gemeten?

  • lengte
  • gewicht
  • vetpercentage
  • bloeddruk
  • ademfrequentie
  • ademsignaal
  • HRV (hartslagvariabiliteit)
  • VO2max (maximale zuurstof opname)
  • maximale hartslag
  • sport specifieke omslagpunt (anaerobe drempel)
  • sport specifieke hartslagzones
  • herstel na inspanning

Wat kan ik met een inspanningstest?
Aan de hand van deze gegevens kan je heel gericht trainen voor bijvoorbeeld een 10 kilometer, halve of hele marathon of specifiek voor datgene wat voor jou haalbaar is. Maar je kan veel meer. Voor alle sporten waarbij je op hartslag traint, is een test zinvol. Ook voor het afvallen en diverse medische aandoeningen. Hartslagzones zijn voor iedere persoon anders, je kan jezelf daarom ook nooit vergelijken met een ander. Iemand die op hartslag 140 sport kan voor zijn doen intensiever aan het sporten zijn, dan dat jij doet op hartslag 160. Kortom: een inspanningstest is onmisbaar om een doelmatig (trainings)programma te kunnen samenstellen.

Hoe ziet een inspanningstest er uit?
Bij de inspanningstest word je, middels een hartslagband, aangesloten op de apparatuur. De test bestaat uit 3 fases. De eerste fase is een rustmeting en stresstest. Tijdens de rustmeting wordt onder andere je lengte, gewicht, vetpercentage, bloeddruk, ademhaling en HRV gemeten. Ook nemen we je medische gegevens door. Denk hierbij aan medicijnen, hart- en/of longklachten. Nadat er besproken is wat je doelen zijn en welk niveau je hebt, wordt er besloten of de inspanningstest op de fiets of op de loopband wordt afgenomen. De inspanningstest is een (sub)maximaal test. Op de fiets zal er elke minuut weerstand worden verhoogd. Op de loopband zal elke 2 minuten meer snelheid van je gevraagd worden. Daarna zal er tijdens de cooling-down en ademoefening bekeken worden of het lichaam wel goed herstelt van de inspanning.

Alle gegevens worden besproken en opgesteld in een rapport, dat je digitaal toegestuurd krijgt. Daarbij zit een advies en basisschema. Wil je een gericht schema om te trainen naar jouw persoonlijke doel, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Voorkom hardloopblessures met de juiste looptechniek!

Een slechte looptechniek is één van de oorzaken van blessures. Elke loper heeft een eigen stijl van lopen, dus wat is slecht? Toch is het zinvol om je looptechniek kritisch te bekijken en zonodig bij te schaven, zodat het lopen zo min mogelijk energie kost en je blessures voorkomt. 

Hardlopen is een cyclische beweging die continu herhaald wordt. Bij een training van 5 kilometer zul je ongeveer 4000 stappen zetten. Dat betekent ook 4000 landingen, waarbij je 3 tot 4 maal je eigen lichaamsgewicht draagt op 1 been. Fouten in je looptechniek kunnen al snel grote gevolgen hebben. 

Tijdens de techniektraining optimaliseren we jouw looppatroon middels oefeningen, tips en adviezen die je vervolgens bij je eigen training gaat toepassen. Het verbeteren van je looptechniek kost enige tijd en oefening. Gemiddeld 3 tot 5 trainingen verspreid over 3 maanden biedt doorgaans een enorme verandering.

Kosten:
1 op 1: 50 euro (40-45 minuten)
1 op 2: 25 euro pp (40-45 minuten)
1 op 4: 15 euro pp (40-45 minuten)

Review

Programma's

Inspanningstest

€ 150,-

aanmelden

Schema op maat

€ 35,-

aanmelden

Coaching

op aanvraag

aanmelden