Hoe krijg ik mijn energie weer terug na een burn-out

Een burn-out is een langdurige reactie op chronische emotionele en interpersoonlijke stress op werk. Vaak is het een gevolg van een periode waarin hoge inspanning op werk moet worden geleverd en waarbij er te weinig hersteltijd is. Dit kan gebeuren in alle werkvelden, maar komt vooral veel voor in de werkvelden waar zorg geleverd moet worden.

lichamelijk functioneren van een burn-out

Wat is een burn-out?

Een burn-out heeft drie verschillende aspecten, namelijk oververmoeidheid, depersonalisatie en gebrek aan het gevoel van voldoening. Depersonalisatie is een gevoel van vervreemding of onbekendheid ten opzichte van jezelf. Bij een burn-out wordt dit vaak gekenmerkt door onverschilligheid of cynische houdingen.

Naast de drie aspecten van een burn-out bestaan er nog verschillende andere symptomen. Zo kan er sprake zijn van slapeloosheid of juist heel veel slapen, neerslachtigheid, angst- en paniekklachten, huilen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Hoewel dit symptomen zijn die vaak voorkomen, heeft niet iedereen dezelfde symptomen en is ook niet voor iedereen het ziekteverloop hetzelfde.

energie terug na burn-out

Het lichamelijk functioneren van een burn-out

Het zenuwstelsel verbindt de verschillende delen van het lichaam. Het bestaat uit verschillende soorten cellen die samen ervoor zorgen dat wij informatie kunnen opnemen, verwerken en dat wij kunnen reageren op de verwerkte informatie.

In de wetenschap zijn er verschillende onderverdelingen in het zenuwstelsel gemaakt die gezamenlijk bepaalde functies hebben. Een van die onderverdelingen heet het autonome zenuwstelsel.

Dit zenuwstelsel stuurt een groot aantal onbewuste processen aan, zoals de hartslag en ademhaling. Het autonome zenuwstelsel is ook weer opgedeeld in twee systemen, namelijk het sympathische en parasympatische deel.

Sympathisch zenuwstelsel

Het sympathische deel zorgt ervoor dat het lichaam in actie-stand komt. De hartslag verhoogt, de bloedvaten verwijden, de spijsvertering vertraagd en er wordt (nor-)adrenaline vrijgelaten.

Al deze functionaliteiten zorgen ervoor dat het lichaam situaties aan kan waarin energie moet worden geleverd. Het sympathische deel wordt daarom ook wel vergeleken met een gaspedaal.

Parasympathisch zenuwstelsel

Het parasympathische deel doet precies het tegenovergestelde. Het vertraagt de hartslag, vernauwt de bloedvaten en versnelt de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat de cellen in je lichaam allerlei stoffen, zoals voedingstoffen, opbouwen. Het parasympathische deel wordt ook wel vergeleken met een rempedaal.

Waardoor heb je nog maar weinig energie?

In een gezond lichaam wordt er afgewisseld tussen het sympathische en paraympathische deel. Als je actief bent, wordt er energie verbruikt. Als je in rust bent, wordt de benodigde energie juist weer opgebouwd.

Het sympathische deel is actief als er fysieke inspanning moet worden geleverd, maar ook bij mentale stress. Bij te veel stress blijft het sympathische deel te lang en te veel actief. Er wordt dan (te) weinig energie opgebouwd. Daar is immers het parasympathische systeem voor nodig, dat pas aan de slag gaat als het lichaam in rust is.

Hoe krijg je jouw energie weer terug?

Het terugkrijgen van je energie na een burn-out is een ingewikkeld proces. Fysiek geen inspanningen leveren is niet altijd voldoende, omdat als jezelf nog wel stress ervaart het lichaam nog steeds in sympathische stand kan staan.

Een manier om het lichaam in parasympathische stand te krijgen is door het rustig krijgen van je ademhaling en daarmee je hartslag. Dit kan worden gedaan door het uitvoeren van ademhalingstechnieken. Dit is een manier om bewust op het rempedaal te drukken. Hierdoor dwing je je lichaam om echt uit te rusten en kan je lichaam de benodigde energie weer opbouwen.

Tegelijkertijd moet er voor het herstellen van de energieniveaus ook weer conditie opgebouwd worden. Hiervoor zal je in beweging moeten komen. Belangrijk is hierbij dat deze inspanningen rustig worden opgebouwd en goed gedoseerd. Na elke inspanning zul je namelijk een langere hersteltijd hebben dan vroeger, maar langzaamaan zal je je door de inspanningen ook energieker gaan voelen.

2.0 vitaal

Heb je momenteel last van of last gehad van een burn-out en wil je je energieniveau van vroeger graag weer terug? Wij kunnen je daarbij helpen. Samen kunnen we de inspanning weer rustig opbouwen en aan de slag gaan met ademhalingstechnieken, zodat je lichaam weer in balans raakt. Neem dan vooral contact met ons op!

Ja, ik wil een burn-out overwinnen