Niemand kiest er zelf voor om ziek te worden. Toch worden sommige aandoeningen en sommige zorg wel vergoedt, terwijl anderen niet vergoed worden.

Voor oncologische fysiotherapie is er een aantal regels dat bepaalt of de fysiotherapie wel of niet wordt vergoed. Wanneer u niet bent verzekerd voor oncologische fysiotherapie, dan kunt u de zorg wel krijgen. Deze wordt dan niet via de verzekering betaald, maar door u zelf betaald.

We leggen u in dit artikel meer uit over de vergoeding vanuit de zorgverzekering bij oncologische fysiotherapie.

Neem contact met ons op
Fysiotherapie Vergoeding

Basisverzekering versus een aanvullende verzekering

Wanneer mensen willen weten of een behandeling wel of niet vergoed wordt, dan is allereerst het type verzekering belangrijk.

De basisverzekering of een aanvullende verzekering.

Binnen de basisverzekering zit standaard een aantal vormen van zorg die vergoed zijn.

Denk hierbij aan de huisarts. Iedereen is verplicht een basisverzekering te hebben, dus voor iedereen is huisartszorg standaard vergoed. Er is ook zorg die buiten de basisverzekering valt. Denk hierbij aan algemene fysiotherapie. Wanneer u fysiotherapie belangrijk vindt, dan kunt u zich wel aanvullend verzekeren, zodat de behandelingen wel door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Maar niet alle zorg van de fysiotherapeut moet aanvullend worden verzekerd. Er is bijvoorbeeld een lijst met chronische klachten. Dit wordt ook wel de lijst Borst genoemd, naar de minister die deze lijst oorspronkelijk heeft opgesteld.

Wanneer u voor deze klachten fysiotherapie nodig heeft, dan wordt deze vergoed uit het basispakket. U kunt hierbij denken aan fysiotherapie bij COPD of Multiple Sclerose (MS).

De eerste stap is dus altijd kijken naar hoe u verzekerd bent. Heeft u een aanvullende polis, dan heeft u meer mogelijkheden voor een vergoeding. Maar ook binnen de basisverzekering wordt de oncologische fysiotherapie in een aantal gevallen vergoed.

Oncologische Fysiotherapie Naarden

Vergoeding oncologische fysiotherapie in de basisverzekering

In de basis wordt fysiotherapie dus niet standaard vergoed. Maar hierop zijn uitzonderingen, zoals de aandoeningen in de chronische lijst. In deze chronische lijst staan ook tumoren. Wanneer u dus fysiotherapie nodig heeft als gevolg van een oncologische aandoening, dan kan deze therapie voor vergoeding in aanmerking komen.

Hiervoor is het belangrijk dat u door een arts verwezen wordt. Wanneer de oncologische fysiotherapie onderdeel is van een oncologische revalidatie, dan wordt de fysiotherapie vergoed. In dit geval krijgt u de eerste 21 behandelingen vergoed. In dit geval is er wel sprake van een eigen risico. Wanneer dit eigen risico al is opgebruikt, dan betaalt u dit niet nog een keer.

Neem contact met ons op

Het type vergoeding voor oncologische fysiotherapie

De manier waarop de therapie vergoed wordt (dus niet of er een vergoeding is, maar hoe er vergoed wordt) is afhankelijk van het type polis. Hierin zijn twee smaken, de naturapolis en de restitutiepolis.

Bij de naturapolis betaalt de verzekeraar de kosten van de behandeling rechtstreeks aan degenen die de zorg aanbiedt. U hoeft dan dus niet zelf voor te schieten en daarna te declareren. Bij dit type polis is er wel een lijst van zorgaanbieders waar u naar toe kunt gaan.

Dit is anders bij de restitutiepolis. Bij deze polis kunt u zelf uw zorgaanbieder kiezen. U heeft dus een vrijere keuze in wie u kiest als behandelaar of therapeut. Er is dan wel het nadeel dat u zelf de kosten moet declareren en in sommige gevallen eerst zelf moet voorschieten.

Uitleg over de vergoeding bij oncologische fysiotherapie

Er zijn mogelijkheden om uw therapie vergoed te krijgen. Dit is afhankelijk van uw situatie. Wanneer u precies wilt weten waar u aan toe bent, dan kunt u ons altijd even bellen. Wij kunnen u dan helpen bij het bepalen of en hoe u een vergoeding krijgt.

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om bij ons te revalideren wanneer u de behandeling zelf betaald. Ook in dat geval kunt u ons altijd mailen of bellen voor meer informatie.